Una veintena d’entitats socials dels àmbits dels drets humans, l’antiracisme i la salut mental, entre elles Salut Mental Catalunya, hem presentat al·legacions al reglament proposat per l’Ajuntament de Barcelona que regularà l’ús de Dispositius Conductors d’Energia (DCE), coneguts com a pistoles elèctriques o taser, per part de la Guària Urbana.

L’acció s’ha dut a terme coincidint amb l’últim dia de termini per presentar al·legacions, i ha inclòs una roda de premsa davant l’Ajuntament de Barcelona i una escenificació simbòlica del lliurament dels documents al registre municipal, en la qual han participat Irene Urango (Irídia – Centre per la Defensa dels Drets Humans), Júlia Pérez (Amnistia Internacional Catalunya), Ivan Cano Prieto (Salut Mental Catalunya) i Kaire Ba (Sos Racisme Catalunya).

Les entitats alertem que els DCE són armes potencialment letals, amb greus riscos per a la salut física i mental de les persones, i denunciem que el reglament proposat no recull les garanties mínimes establertes per les normes internacionals en matèria de drets humans. Així mateix, reclamem que no s’ha dut a terme cap avaluació independent ni s’ha obert un procés participatiu amb la societat civil.

Una mesura que estigmatitza els problemes de salut mental i entra en contradicció amb el Pla de Salut Mental de Barcelona

Des de Salut Mental Catalunya, posem de manifest la incoherència que suposa que des d’una administració local es promogui un pla de salut mental mentre es regulen pràctiques que poden criminalitzar i estigmatitzar les persones amb patiment psicològic o trastorns mentals. Les Taser suposen una mesura que implica un abordatge immediat i violent del patiment psíquic. Tal com ha expressat Ivan Cano, responsable d’Incidència i Drets de SMC, “Denunciem la contradicció que suposa, des de l’àmbit de l’administració local, impulsar un pla de salut mental mentre es manté una política que acompanya la salut amb violència i prejudicis. Reivindiquem serveis i recursos reals per a la salut mental, i recordem que l’ús de la taser està completament contraindicat en aquests contextos; Barcelona, pionera amb el seu pla de salut mental, ha de continuar sent un referent”.

Aquesta acció col·lectiva vol recordar al consistori la seva responsabilitat de protegir els drets humans i garantir que qualsevol regulació sobre l’ús de la força policial s’ajusti als estàndards internacionals i protegeixi els col·lectius més vulnerables.

Més informació

Podeu consultar el document complet d’al·legacions en aquest enllaç.

Enllaç : https://www.salutmental.org/les-entitats-socials-presentem-allegacions-al-reglament-que-preveu-lus-de-pistoles-electriques-per-part-de-la-guardia-urbana-de-barcelona/

Por AFMMTE

És una entitat social que representa les 4 comarques de les Terres de l'Ebre, creada l'any 1998. Està adscrita a la Federació Salut Mental Catalunya. Som membres de la Coordinadora de Salut Mental Tarragona-Terres de l'Ebre i de la Taula de Salut Mental Terres de l'Ebre. També formem part del projecte Activa't per la Salut Mental TTEE. Aquets son els nostres serveis: - Servei de Club Social - Servei d'atenció psicològica - Servei d'atenció social (Treballadora Social).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Social Messenger